Als huurder bent u géén bemiddelingskosten of courtage verschuldigd

18 januari 2017

Bemiddelingskosten en het dienen van twee heren

Heeft u een huurwoning gevonden via een huurbemiddelaar die voor de verhuurder werkt, bent u doorgaans géén bemiddelingskosten verschuldigd. Rechters van diverse rechtbanken in den lande waren hierover reeds duidelijk in hun vonnissen en thans ligt er ook een arrest van de Hoge Raad met antwoord op prejudiciële vragen hieromtrent.

Huurders vinden een woning vaak (zelf) via de website, een advertentie of de etalage van een huurbemiddelaar. De huurder contacteert de bemiddelaar en diens werkzaamheden bestaan vervolgens uit het verstrekken van nadere informatie, een bezichtiging van het gehuurde, het tekenen van het huurcontract en veelal het incasseren van de eerste maandhuur. De bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder en mag hiervoor geen courtage of bemiddelingskosten (noch administratiekosten noch contractkosten) aan de huurder doorberekenen. Of de verhuurder voor deze diensten (van de bemiddelaar) al dan niet betaalt is niet relevant. Het dienen van twee heren is namelijk niet toegestaan.

Voor nadere informatie en ten aanzien van het eventueel terugvorderen van deze onverschuldigde betaling kunnen wij, als gerechtsdeurwaarders en incassospecialisten, u met raad en daad bijstaan. Laat u ontzorgen en neem vrijblijvend met ons kantoor contact op voor een passende oplossing; wij bieden u maatwerk voor een optimaal resultaat.